Volg op Facebook

Voortaan alle nieuwe berichten per email ontvangen?



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Winterse pompoensoep

Winterse pompoensoep

Volgens mij is dit al de zoveelste keer dat ik over pompoen schrijf, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. Helemaal nu het seizoen er is en je er praktisch over struikelt op de farmers markt of in de winkel. Decoratief zijn ze verantwoord op de eettafel of in de keuken maar bij mij zijn ze nooit een lang leven gegund want het eindigt binnen no time in de curry, geroosterde groente mix of als bijgerecht.
Pompoenen en Amerikanen zijn met elkaar verwoven – alles is hier te verkrijgen in pumpkin smaak van koffie en bier tot de welbekende taart – maar voor ons Hollanders blijven ze toch wat angstaanjagend groot, zwaar en oranje. Wat moet je met dit gevaarte? Het meest makkelijke en ook één van de lekkerste recepten is de pompoensoep. Deze winterse soep is een regelrecht succes bij etentjes of zondagmiddag op de bank. Vorige week greep ik dan ook meteen mijn kans om dit voorgerecht te bereiden voor het Thanksgiving diner met vrienden. En hoewel ik al veel varianten van de soep gemaakt hebt, komt deze als beste uit de test. De appel en de bacon geven diepte aan de voornamelijk zoete smaak van de pompoensoep. Zo vond ook de strenge jury van drie man sterk, en dat zegt wat…

Winterse pompoensoep met appel en bacon
Vooral de flespompoen is erg goed in deze soep maar combineer vooral met verschillende pompoensoorten. De ene soort is wel wat sneller gaar dan de ander dus prik tussentijds in het vlees wanneer het in de oven staat zodat je het er op tijd uit kunt halen.

Ingrediënten
- 180 gram bacon, in reepjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- de blaadjes van 1 takje verse rozemarijn
- de blaadjes van 2 takjes verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 1 kg pompoen
- 1 granny smith appel
- 2 wortelen
- 800 ml groentebouillon
- 50 ml kookroom
- Geknipte bieslook en crème fraîche voor het serveren.

Verwarm de over voor op 175 graden C (350 F). Snijd de pompoen(en) in de lengte doormidden en leg ze met de opengesneden kant naar beneden op een beoliede bakplaat. Wanneer de oven warm is schuif je de plaat in de oven. Voel met een vork na 45 minuten of het vlees zacht is en verleng eventueel de baktijd wanneer je nog harde stukken voelt. Bak de pompoen net zo lang tot hij helemaal zacht is.
Ondertussen bak je de reepjes bacon in een pan met dikke bodem. Wanneer ze na enkele minuten bruin worden en het vet er uit is, schep je de ui en de knoflook er door. Bak dit op laag vuur gedurende zo’n 5 minuten. Doe de rozemarijn, het laurierblad en de tijm erbij. Roer alles goed door.
Schil ondertussen de appel en de wortelen en hak deze in grove stukken. Doe dit bij het mengsel en bak enkele minuten tot het wat zacht begint te worden. Voeg de bouillon en de room toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.
Wanneer de pompoen klaar is, haal je deze uit de oven en laat het even afkoelen tot je het vlees er uit kunt scheppen met een lepel. Voeg de pompoen toe aan de soep en roer alles goed door.
In kleine hoeveelheden schep je het soepmengsel in de blender en pureer je tot alle soep fijn is. Verwarm het geheel weer in de pan en voeg eventueel extra bouillon toe wanneer je de soep te dik vindt. Schep in een soepkom en serveer met geknipte bieslook en een schep crème fraîche. Heerlijk met geroosterd stokbrood met gesmolten oude kaas.

Did you like this? Share it:

2.359 comments to Winterse pompoensoep

  • Brilliant write-up many thanks! Seems to do the job perfectly well with all the latest versions of wordpress as well (3.3)
    Made the code a lot cleaner as mentioned and seems to have made life easier when trying to implement the comments form into side areas ect. (Had a nightmare with previous use in the normal code)

  • where is download hyperlink, i cant come across..

  • Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
    placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is totally
    off topic but I had to tell someone!

  • Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to
    find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  • Hi my family member! I wish to say that this post is awesome, great written and include almost all significant infos. I would like to look extra posts like this .

  • Exactly what is the best software system to build website pages and blogging?

  • I comment each time I especially enjoy a post on a website or I have something to add to the conversation. It’s caused by the sincerness displayed in the post I browsed. And on this post %BLOG_TITLE%. I was excited enough to drop a thought :-P I actually do have 2 questions for you if it’s okay. Is it just me or do some of these responses look like coming from brain dead people? :-P And, if you are posting at additional sites, I’d like to follow you. Could you list the complete urls of all your public sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  • Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

  • Appreciate this information.

  • What blogging for governmental commentary do you strongly recommend me to view?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>